27.7.07

Fotografija

Julij 2007

ŠTUDENTSKE POLETNE PREMIERE 2007
Galerija sodobne umetnosti Celje - galerija Hodnik


Andraž Beguš
GTA: Resničnost


17. - 29. 7. 2007
Otvoritev: Torek, 17. julij 2007 ob 19. uri
_________________________________________
"Projekt GTA: Resničnost vidim kot projekt, ki v polje fotografije vpelje že znan »Duchampov efekt«, s katerim se preko demistifikacije ustaljenih, dogmatskih definicij, konceptov, form, vsebin in vrednot sprašuje o samem bistvu fotografije, torej o tem, kaj fotografija sploh je in kaj jo določa. In sicer na takšen način, da sam proces razgradnje artikulira v neko novo vrednost. S tem se vzpostavi moment, preko katerega se pojem fotografije definira in afirmira na osnovi povsem umetniškega, konceptualnega principa in ne na osnovi tehnične formalnosti, ki je za sam pojem umetnosti povsem irelevantna. Pojem umetniška fotografija se tako iz nečesa stvarnega prezrcali v nekaj konceptualnega, ki se kot konceptualno kaže predvsem v tem, da so vsi elementi, ki koncept umetniške fotografije vzpostavljajo, tudi zgolj konceptualni. Tako imamo opraviti s fotografijo, ki zgolj implicira idejo o fotografu, o fotografski opremi, o fotografskem subjektu in o fotografiranju. Skratka, govorim o fotografiji, ki proizvaja umetnost že v svojem bistvu, ker je kot taka že vzpostavljena kot umetniški princip. Zgoraj opisani proces se vrši skozi soočanje realnosti z njeno transformacijo v virtualnost, pri čemer se poslužujem priljubljene računalniške igre z naslovom Grand Theft Auto. V njej ima igralec možnost uporabe fotografske kamere, s katero lahko beleži dogajanje okoli sebe. Dejstvo, da lahko ta virtualni proces fotografiranja prepoznamo kot fotografiranje, čeprav dejansko to ni, me je navdahnilo k razmišljanju o tem, kaj je tisto, kar pravzaprav fotografijo določa tako v smislu pojma kot v smislu človekove percepcije... ( Iz teksta Andraža Beguša)."
_________________________________________

Intermedijski dogodek

Julij 2007

Pokopališče Kolezija, Ljubljana, četrtek, 5. julij 2007

SODELUJOČI:
Pila Rusjan in Sara Lovrec, Blaž Krump, Matej Sitar, Tomaž Tomljanović, Fortuna Lazar, Denis Dautović, Sašo Kalan, Snežana Daljević, Gregor Balog, Maša Graćanić, Veronika Ban, Uroš Nikolić
bobenBASSpaANANAS: Miha Malek (guitar) Nik Franko (bass) Péter Fodor (bongos) Filip Novak (drums)
SOORGANIZATORJI: KUD PUNce in SEZAM
_________________________________________
Projekt Po-kopališče Kolezija je zastavljen kot kulturnoumetniški dogodek, ki za en dan odpre vrata v kopališče Kolezija, tokrat v drugačni preobleki. Skupina študentov umetniških in družboslovnih šol, ki smo zapuščeno kopališče odkrili kot inspiracijo za izražanje v raznih medijih, pokaže obstoječe stanje kot fascinacijo. Glavna tema avtorskih del je stik s prostorom, kakršen je, z možnostjo nanašanja na to, kar bi lahko bil. Nočemo nostalgije za tistim, kar je bilo, temveč želimo pogledati nanj, na takega kot je, in vanj prinesti neko pozitivno atmosfero, katere zametke smo začutili.
_________________________________________

Fotografija

Julij 2007

Tina Smrekar
Resnica je kristalno jasna


21. junij – 11. julij 2007
Galerija Photon Poljanska 1, Ljubljana
_________________________________________

24.7.07

Film, video

Naš sodelavec Matjaz Mrak nas vabi na dva dogodka v poletnih mesecih:

Sreda, 25. julij 2007, ob 22h
PRED GALERIJO ŠKUC, LJUBLJANA:
NA PRVI POGLED, dokumentarni film o slovenskih fotoreporterjih Premiera je bila junija meseca v Cankarjevem domu. Kdor ni utegnil, ima sedaj priložnost videti kaj in kako počnejo fotoreporterji. Režija Dušan Moravec, kamera Matjaž Mrak, montaža Jurij Moškon...

Nedelja, 26. avgust AVGUST, 26., NEDELJA,
FILMSKO GLEDALIŠČE IDRIJA IDRIJSKA ČIPKA, 20' dokumentarni film o Idrijski čipk. Premiera! Uro dogodka še sporočim. Režija Matjaž Mrak, spremno besedilo Ivana Leskovec, produkcija Friendly Production in ICRA.

Vljudno vabljeni.