27.11.07

Fotografija

November 2007

FOTOGRAFIJE

Galerija Loža, Koper
od 30.11. 2007 do 15.01. 2008

Otvoritev:Petek, 30. 11. 2007 ob 18. uri

Umetniki: Tilen Žbona, Bojana Tomše, Katarina Sadovski, Günther Selichar (A), Tomo Jeseničnik, Romina Dušić (HR), Bojan Radovič, Andraž Beguš, Jennifer Scales (D)
Kurator: Vasja Nagy
"Razstava Fotografije predstavlja v Obalnih galerijah Piran nadaljevanje ukvarjanja s ključnimi vprašanji v sodobni fotografiji. ..."
_________________________________________
Iz kataloga: "V računalniških programih obstajajo podobe računalniške resničnosti, ki jih uporabnik tudi dojema kot resničnost. Seveda so omejene na svoj program, vendar to je nenazadnje lastnost vsake resničnosti. Le opazovalčev notranji svet percepcije daje zunanjemu svetu pomene in šele tam se vzpostavlja zveza med označenim ter označujočim Andraž Beguš postavlja s projektom GTA: Resničnost pred nas fotografije, ki so bile posnete s kamero, simulirano v računalniškem programu. S kamero, ki pripada isti resničnosti kot svet, katerega beleži. Pred nami niso digitalne podobe. Računalniško skonstruirane podobe so natisnjene kot fotografije. Zapustile so svoj izvorni svet in prevzele obliko fizično prisotnih objektov, ki smo jih tako zelo navajeni. Navajeni smo fotografij z njihovo sijajno površino in prostorov, ki jih nosijo v sebi, da jih kažejo nam, da vanje vstopamo, da verjamemo v njihov obstoj. Te fotografske podobe vzpostavljajo neprekinjeno zvezo med resničnostjo računalniškega programa in fizično resničnostjo opazovalca, ki jo le-ta dosega preko optičnega aparata - aparata konstrukcije resnice."
www.obalne-galerije.si
_________________________________________

Likovna umetnost

November 2007
Zmago Lenardič
Tekoči prostor II

Galerija sodobne umetnosti Celje
Trg celjskih knezov 8, Celje

do 29. novembra 2007
V četrtek 22.11.2007 ob 19.00 uri pogovor z umetnikom. Vodila ga bo Irena Čerčnik, kustosinja Centra sodobnih umetnosti Celje.
Razstava Tekoči prostor II / Liquid Space II poudarja koncept postmedijske umetnosti, v okviru katere se implicirajo razmerja umetnosti do novih medijev, a hkrati zabrisujejo določila do klasičnih, kot sta slikarstvo in kiparstvo. Umetnik s sliko, risbo, objekti in video projekcijami (pri posameznih sekvencah so sodelovali: Jasna Hribernik, Milko Lazar in Damjan Švarc) intenzivno tematizira galerijski prostor, ga vizualno preobraža in z multimedijsko organizacijo stopnjuje njegovo telesnost do statusa »fantazme«. Zato, da je dosegel »kompleksno sliko«, je razvil prostorske kompozicijske sklope, v katerih pa bolj kot fetišizem in tehnične lastnosti sodobnih medijskih tehnologij referira kode, izpeljane iz tradicije slikarstva.
www.internet-portfolio.org/lenardic
_________________________________________

Strip, slika

November 2007

Nina Bric
ZOO

BiKofe
Židovska 2, Ljubljana

Otvoritev samostojne razstave v četrtek, 22.11. 2007 ob 20.00 uri
_________________________________________