26.1.10

Stereo razstava - Kaj dogaja?

Dragi študentje in sodelavci!

Če se boste v mesecu februarju mudili v Novi Gorici vam toplo priporočamo Stereo razstavo, ki sta jo pripravili Petja Grafenauer in Vanja Žanko.

Naslov razstave je Kaj dogaja? in bo na ogled v Mestni Galeriji Nova Gorica od 5.2. do 26.2. 2010.

Sodelujoči umetniki na projektu so: Ivan Fijolić, Ištvan Išt Huzjan, Kristina Lenard, Jasmina Cibic, Puma 34, Jaša, Lovro Artuković, Arjan Pregl, Oko, Gorazd Krnc, Marko Tadić in Viktor Bernik.

Pred ogledom razstave vam priporočamo, da skočite še na internetno stran:

V povabilu na razstavo sta kuratorki Grafenauer in Živko o konceptu in namenu med drugim zapisali naslednje:
______________________________________
Dejstvo je, da danes, bolj kakor kadarkoli prej, obstajajo globalne sinhronosti. Pojavljajo se zaradi globalnega trga in zaradi hitre izmenjave informacij na svetovnem spletu. Sinhronosti med hrvaškimi in slovenskimi umetniki so enake sinhronostim mladih glasbenikov ali arhitektov po celem svetu. Vsi sledijo trendom in ustvarjajo nove, da bi postali konkurenčni na globalnem trgu.
Temo sinhronosti razgrajujeva tudi s postavitvijo razstave. Vsakega izmed parov umetniških del razstavljava v enem izmed ambientov. Od tod tudi naslov Stereo razstava. Ambienti sestavljajo enoten razstavni prostor, spet brez meja in brez uporabe zidov. Pri postavitvi je sodeloval zagrebški študent arhitekture Mario Furčić.

Naloga, ki sva si jo zadali pri postavitvi, je bila takšna:
•predstaviti sinhronosti v delih slovenskih in hrvaških umetnikov – razstavljava jih v slovensko/hrvaških parih. Posledica: brisanje meja - umetnost je globalna.
•predstaviti brisanje meja - dela dveh umetnikov razstaviva kot da gre za dela enega umetnika. Posledica: ukinjanje avtorstva.
•predstaviti ukinjanje avtorstva - ob razstavljenih delih ne navajava imen umetnikov. Posledica: razstave ne sestavljajo individualna imena, ampak ustvarjeni ambienti.
•predstaviti ambiente - delom v prostoru dodajava elemente. Ključni element je razsvetljava. Posledica: razstava je celota, ki jo sestavljajo posamezni ambienti.
Naše generacije v Italiji, Španiji in Franciji imenujejo baby loosers. Naši prihodki so manjši od stroškov, zaposlujemo se izven strok za katere smo šolani, živimo nomadska življenja, najemamo stanovanja in pozno snujemo družine. Napovedujejo nam življenje, ki bo siromašnejše od življenj naših staršev. A dokler bomo zmogli, bomo ustvarjali takšne razstave, ki nas veselijo in se povezujejo z našim, še vedno izpolnjenim in odličnim vsakdanom. Ta mesec smo se veselili cenenih letov v Berlin, prvega 3D igranega filma Avatar v domačih kinematografih, novega albuma Arcade Fire in prihajajočega albuma Kate Nash, koncerta Air in nekaj novih epizod serij Weeds in True Blood. Zaenkrat še nismo baby loosers.

SLO KONTAKT: Petja Grafenauer, petja.grafenauer@gmail.com, twitter&skype: peligraf
____________________________________
Vabljeni v sončno Novo Gorico.

25.1.10

Risana Makedonka - razstava Ivanke Apostolove


V petek 12.2.2010 ob 19.00 uri, vas vabimo v center urbane kulture Kino Šiška na otvoritev samostojne razstave Risana Makedonka umetnice Ivanke Apostolove. Na ogled bodo risbe z liki za stripe in animacije.

Več od dogodku si lahko ogledate na:
http://www.kinosiska.si/en/events/exhibitions-and-film/2010-02-12/risana_makedonka/90/

Prisrčno vabljeni!

5.1.10

Fotografska razstava Rajka Bizjaka


Vabljeni na fotografsko razstavo Rajka Bizjaka
Razstava bo na ogleddo 17.1.2010 v Mali galeriji Cankarjevega doma.

Na svoji tokratni raziskavi Rajko Bizjak išče povezavo med človekom in univerzumom, ki jo udejanja v vizualnem kodu. Razstava Zvezdni prah – inkarnacija gledalca predstavlja kot dediče kozmološkega vizualnega odtisa vendar brez metafizičnega balasta. V strogem racionalističnem duhu povzema sodobne astrofizične teorije nastanka univerzuma, ki nas danes obdaja, nastanka elementov, ki gradijo naše telo, in struktur, ki jih pri tem ustvarjajo. Podobnost struktur makro in astro sveta je osupljiv vizualni odgovor, ki nam določena spoznanja kaže drugače kot v suhoparnem jeziku matematičnih enačb.

Motivi na fotografijah so likovna obdelave in predelave detajlov človeškega tkiva – možganov, jeter, pljuč, prepone, mrežnice, placente, lobanjskih kosti. S presvetlitvijo avtor doseže učinek nadrealističnega motiva, ki pa ima svojo dopolnitev v fotografijah, posnetih z astronomskimi teleskopi in drugimi napravami za zajem EM sevanja. S tem je sklenjen vizualni krog, ki izenačuje makro svet s človeško anatomijo.

Kolekcija Zvezdni prah – inkarnacija predstavlja 29 barvnih fotografij formata 70 x 180 cm v tehniki digitalnega barvnega tiska na klasičnem barvnem fotografskem papirju. Besedilo za razstavno publikacijo je prispeval likovni kritik Brane Kovič.