23.2.10

Razstava - Vladimir Leben




Vabljeni na otvoritev razstave
Vladimirja Lebna - slike in Damijana Kracine - kipi
v torek 23.2.2010, ob 19. uri
v galerijo Equrna, Gregorčičeva 3, Ljubljana.

4.2.10

Razstava Tanje Lazetič - Migranti


Študentje, sodelavci in prijatelji,

vabljeni ste na otvoritev razstave vizualne in intermedijske umetnice Tanje Lazetič z naslovom Migranti.

Otvoritev bo v sredo, 10.2.2010 ob 20.00 uri v Galeriji P74 na Prušnikovi 74 v Ljubljani.

Tanja Lazetič je občasna sodelovka na šoli, Migranti pa so njen najnovejši projekt
o katerem je v spremnem besedilu k razstavi zapisano:

Arhivi, kot jih poznamo danes, so se kot specializirane ustanove izoblikovali v 19. in 20. stoletju - vzporedno z razvojem zgodovinopisja. So zbirke podatkov, ki so bili izbrani za dolgorocno hranjenje in situ. Arhivi predstavljajo zbir informacij in artefaktov in posledicno pomembne zakladnica informacij.

Tanja Lazetic obsezno serijo fotografij ureja v svoj zasebni arhiv. Gre za nekaksen zanr mrtve prirode: posnetke razlicnega sadja, zelenjave in zivil iz vsega sveta, ki jih je mogoce kupiti v Sloveniji, a so bili pridelani ali vzgojeni v daljnih krajih npr.: kokos v Braziliji, poper v Maleziji, vrtnicni cvetovi v Iranu, jabolka v Cilu, banane v Ekvadorju, marelice v Turciji, ananas na Tajskem, rdeca leca v Kanadi, avokado v Izraelu, ingver na Kitajskem itd.

Za razumevanje novega dela je kljucen tudi fenomen migracije. Migracije oz. selitve so kompleksen in globalen pojav ter nikakor niso znacilne zgolj za danasnji cas. Skozi stoletja se je kljub oviram na milijone ljudi (pre)selilo v druge kraje, spreminjalo geografsko in druzbeno okolje, ter tako poskusa najti zase in svoje bliznje boljse kraje za zivljenje. Mednarodne migracije so prispevale k rasti in blaginji v ciljnih in izvornih drzavah; to velja tako za migracije ljudi, kot za migracije rastlin in zivali.


Vabljeni!